Website Redesign: Πότε και γιατί πρέπει να γίνει

by | 17/02/2023 | Design, eCommerce, Web Development

we know how to

Η ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, παρουσιάζουν όλη την εικόνα της επιχείρησής σας και είναι ένα βασικό μέσο όπου μπορείτε να προωθήσετε τα προϊόντα, τις υπηρεσίες αλλά και την εταιρική σας ταυτότητα. Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζει ξεκάθαρα τις πληροφορίες σας στον επισκέπτη και να λύνει όλες τις απορίες που μπορεί να έχει. 

Καθώς περιηγείστε στο website σας, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε και εσείς προβλήματα ή θέματα τα οποία θα οδηγήσουν στην σκέψη του redesign. Ας δούμε παρακάτω τους πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να πάρετε μια τέτοια απόφαση και πως αυτό θα σας ωφελήσει.

_Reason #1: Rebranding

Αν έχετε στόχο να προχωρήσετε σε rebranding της εταιρίας σας τότε το website ή το eshop σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει πλήρως το νέο σας ύφος και στυλ. Πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε rebranding και γενικό redesing του website ώστε να πετύχουν το αποτέλεσμα του στόχου τους. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι αυτό του Mailchimp που προχώρησε σε γενικευμένο redesign το 2018.

Σε μια τέτοια ενέργεια, πριν ξεκινήσετε το redesign θα πρέπει να έχετε θέσει τους στόχους σας και να έχετε οριστικοποιήσει το τελικό ύφος και τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στον τελικό χρήστη.

Αν δεν είστε σίγουροι πως θα το κάνετε αυτό, τι πρέπει να προσέξετε και πως θα ξεκινήσετε επικοινωνήστε μαζί μας και θα συζητήσουμε αναλυτικά την ιδέα σας.

_Reason #2: Mobile Friendly Σχεδιασμός

Σήμερα, περισσότερο από το 60% του κοινού θα επισκεφτεί και θα χρησιμοποιήσει το site σας από κινητό τηλέφωνο, tablets ή ακόμη και μικρά laptops. Το website θα πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται στο μέγεθος της εκάστοτε οθόνης με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει σωστά τη πληροφορία και ο χρήστης να μπορεί να περιηγηθεί και να βρει αυτό που θέλει ή να ολοκληρώσει μια αγορά το ίδιο εύκολα με την desktop έκδοση της ιστοσελίδας σας.

_Reason #3: Ενσωμάτωση νέων λειτουργιών

Σε πολλές περιπτώσεις – ειδικά σε site που έχουν κατασκευαστεί πριν από αρκετά χρόνια – έχει παρατηρηθεί πως η δομή του κώδικα δεν επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση νέων λειτουργιών. Καθώς οι ανάγκες της επιχείρησής σας αυξάνονται, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εφαρμοστούν τέτοιες λειτουργικότητες είτε custom που θα σχεδιαστούν αποκλειστικά για να εξυπηρετήσουν τις δικές σας ανάγκες, είτε marketing λειτουργικότητες όπως Abandoned Cart Automation, Email Marketing Forms κ.α. που σκοπό έχουν να αυξήσουν τις πωλήσεις σας.

_Reason #4: Μοντέρνος σχεδιασμός και μοναδικό User Experience

Ο σχεδιασμός του site δεν αποτελείται μόνο από μια εντυπωσιακή γραφιστική απεικόνιση. Για να πετύχει το σκοπό της μία ιστοσελίδα, δηλαδή την πώληση ενός προϊόντος ή την εταιρική παρουσίαση μιας επιχείρησης και των υπηρεσιών που παρέχει, θα πρέπει να ακολουθεί δύο βασικούς κανόνες:

  • UI ή αλλιώς User Interface:  Δηλαδή, ο σωστός τρόπος παρουσίασης της πληροφορίας, με συνέπεια και συνοχή στο ύφος, το στυλ και την οργάνωση ώστε ο χρήστης να μπορεί να βρει όλη την πληροφορία που αναζητά με ευκολία και χωρίς να “χάνεται” μέσα σε ένα πολύπλοκο website.
  • UX ή αλλιώς User Experience: Αφορά στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρά ο χρήστης με το website. Πρωταρχική επιδίωξη είναι να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή ευκολία χρήσης και την εύκολη προσβασιμότητα για όλους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η στρατηγική τοποθέτηση CTA (click-through-actions / προτροπές προς τους χρήστες) ώστε να καθοδηγήσουμε τους επισκέπτες σε μια λογική ροή διεκπεραίωσης των ενεργειών που θέλουμε να ολοκληρώσουν όσο βρίσκονται στο website. Π.χ. να δουν λίγα λόγια για την εταιρεία, μετά να διαβάσουν για τις 1-2 υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν και μετά να πάνε στη σελίδα επικοινωνίας για να κλείσουν ένα ραντεβού με τον υπεύθυνο πωλήσεων.

_Reason #5: Υπάρχει δυσκολία στην ενημέρωση του περιεχομένου

Αν δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος να μπορείτε να αλλάξετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, να διαχειριστείτε τα προϊόντα και τις παραγγελίες σας, να εμφανίσετε promo μηνύματα σε διάφορα σημεία με στόχο την αύξηση πωλήσεων και άλλα παρόμοια, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την περίπτωση του Redesign.

Ένα σύγχρονο και μοντέρνο site, θα πρέπει να είναι εύχρηστο και για τον διαχειριστή του ώστε να μπορεί να το ενημερώνει διαρκώς και να επικαιροποιεί το περιεχόμενο σύμφωνα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν την εκάστοτε στιγμή.

_Reason #6: Υπάρχει επισκεψιμότητα αλλά με χαμηλό Conversion Rate;

Έχετε αρκετή επισκεψιμότητα στο site, αλλά μεγάλο ποσοστό των χρηστών το εγκαταλείπει πριν κάνει κάποια άλλη ενέργεια ή ο χρόνος που παραμένουν οι χρήστες στο site σας είναι πολύ χαμηλός;

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχετε κάνει ενέργειες (διαφημιστικές και άλλες) για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα, αλλά το αποτέλεσμα που βλέπουν οι χρήστες στο website δεν είναι ακριβώς αυτό που αναζητούν ή περιμένουν, ή ο τρόπος παρουσίασης της πληροφορίας δεν είναι ο ελκυστικός και αποτελεσματικός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να φεύγει από το website πριν ολοκληρώσει όλο το “μονοπάτι” ή όλη τη “διαδικασία” που έχετε σχεδιάσει (και καταλήγει στην επικοινωνία με την επιχείρησή σας, στην online αγορά, κλπ).

Στον επανασχεδιασμό του site, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως θα είναι εύκολο στον χρήστη να ψωνίσει από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, να διαβάσει το blog σας ή να βρει γρήγορα την υπηρεσία που παρέχεται και να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας.

_Fact: Τι θα πρέπει προσέξω πριν ξεκινήσω το redesign;

Έρευνα και Ανάλυση.  Η πιο σημαντική εργασία είναι πριν ξεκινήσει η διαδικασία του Redesign και αφορά στη σωστή έρευνα και ανάλυση για την περίπτωση της επιχείρησής σας.

Πρέπει να ξεκινήσετε από το τι λειτουργεί σωστά στο site / eshop που έχετε τώρα, ποια σημεία χρήζουν βελτίωσης ή αλλαγής (και γιατί), να βρείτε το σωστό target group στο οποίο απευθύνεστε και να σχεδιάσετε ένα website το οποίο θα παρουσιάζει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την πληροφορία που θέλετε αποτυπώνοντας, ταυτόχρονα, την εταιρική σας ταυτότητα. Αυτό είναι, ενδεχομένως, ένα από τα πιο challenging parts της διαδικασίας αυτής.

Ενδεικτικά θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

  • Ποιες σελίδες από το site σας έχουν την μεγαλύτερη αξία / επισκεψιμότητα αυτή τη στιγμή;
  • Ποιο είναι το κοινό που επισκέπτεται το site σας και ποιος είναι ο σκοπός απόκτησης του συγκεκριμένου κοινού; Τι χαρακτηριστικά έχει; Τι ηλικία έχει; Που μένει; Με τι ασχολείται;
  • Υπάρχουν μετρήσεις ή στατιστικά στοιχεία που θα σας πρόσφεραν χρήσιμες πληροφορίες, αλλά αυτή την στιγμή δεν τα έχετε ή δεν τα μετράτε κάπως;
  • Υπάρχει κάποια λειτουργικότητα που έχετε τώρα και φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα;
  • Ποιοι θα είναι οι μετρήσιμοι στόχοι που θα ορίσουν την επιτυχία του redesign;

Μην σας αγχώνουν τα παραπάνω. Στη Social Mind είμαστε μια ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες που μπορούμε να σας βοηθήσουμε και να σας καθοδηγήσουμε ώστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις στις ανάγκες της επιχείρησής σας. Μέσα από μια ολοκληρωμένη 360° digital στρατηγική μπορούμε μαζί να πετύχουμε τους στόχους σας.

_Start your project now