Η Social Mind συμμετέχει στο πρόγραμμα Open Leaders του ιδρύματος Mozilla

by | 12/02/2018 | Web Development, Εταιρικά Νέα

we know how to

Πριν μερικές ημέρες πληροφορήθηκα, με ιδιαίτερη χαρά, ότι επιλέχθηκα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Mozilla Open Leaders του Mozilla Foundation. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την εκπαίδευση ατόμων ή ομάδων που σχετίζονται με ανοικτά έργα, τεχνολογικά ή μη. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε ζητήματα σχετικά με το στήσιμο και την εξέλιξη του έργου και, παράλληλα, με την σωστή διαχείριση και εξέλιξη της κοινότητας των συμμετεχόντων που αυτό προσελκύει. Απώτερος σκοπός, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες δράσεις του Mozilla Foundation, είναι η προώθηση των εννοιών του ανοικτού προς όλους και υγιούς Διαδικτύου.

Ο 5ος γύρος των Open Leaders της Mozilla ξεκινά σε μία περίπου εβδομάδα. Από 219 συνολικά αιτήσεις επιλέχθηκαν 78 έργα, από 25 διαφορετικές χώρες με πάνω από 100 συμμετέχοντες. Η Ελλάδα συμμετέχει με 1 πρόταση.

Αριθμός προτάσεων ανά χώρα

Αριθμός επιλεγμένων προτάσεων ανά χώρα (σε αλφαβητική σειρά)

Η πρόταση

Η πλατφόρμα WordPress έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα γνωστότερα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου που αποτελεί Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Υποστηρίζεται επίσης από μία μεγάλη κοινότητα που είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 50.000 επεκτάσεις διαθέσιμες επίσης κάτω από άδειες ΕΛ/ΛΑΚ. Δυστυχώς, όσοι ασχολούνται με το WordPress το γνωρίζουν καλά, υπάρχουν επεκτάσεις που είτε δεν συνεργάζονται καλά με άλλες, είτε δεν συντηρούνται όπως πρέπει.

Η πρότασή μας στοχεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα συλλέγει εμπειρίες χρήσης και συνδυασμού διαφόρων επεκτάσεων WordPress. Παράλληλα, με την εφαρμογή κλασικών μετρήσεων κώδικα, θα γίνεται μια πρωτόλεια μελέτη των επεκτάσεων ως προς τη δομή του κώδικά τους. Το “Παρατηρητήριο Επεκτάσεων WordPress” θα υλοποιηθεί ως εφαρμογή ΕΛ/ΛΑΚ και ευελπιστούμε, με τη βοήθεια του Mozilla Network, να δημιουργήσουμε γύρω του μια ποιοτική κοινότητα χρηστών WordPress που θα μας βοηθήσουν τόσο στην υλοποίηση του έργου, όσο και στην συλλογή των δεδομένων.

Στην Social Mind, βασίζουμε το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης λογισμικού μας σε εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ και ιδιαίτερα στις πλατφόρμες WordPress και WooCommerce. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να καταφέρουμε να συνδράμουμε στην παγκόσμια κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ με μια επιτυχημένη πλατφόρμα που δυνητικά θα κάνει το Internet αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο.

Το Mozilla Foundation

Με κεντρικό μότο “το Internet πρέπει να παραμείνει για πάντα ένα παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό που είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους” το Mozilla Foundation, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχει τα τελευταία χρόνια υποστηρίξει τον ανοικτό κώδικα, την εκπαίδευση με ανοικτά εργαλεία και διαδικασίες και την ανάπτυξη εργαλείων όπως ο γνωστός σε όλους Firefox browser και το Pocket. Επιπρόσθετα, έχει συνδράμει σημαντικό στην μελέτη και ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου σε ζητήματα ιδιωτικότητας, την διαφύλαξη δηλαδή των προσωπικών δεδομένων που μοιραζόμαστε στο Internet.