Γιατί να ΜΗΝ αγοράσετε facebook likes

by | 08/07/2014 | Social Media

we know how to

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές σελίδες/υπηρεσίες/εταιρίες/κλπ οι οποίες υπόσχονται 1.000 like στην facebook page σας έναντι μόλις 50 ευρώ. Σαν προσφορά φαίνεται δελεαστική, ειδικά όταν η σελίδα στο facebook είναι καινούρια και γεννιούνται σκέψεις όπως “Ποιος θα κάνει like σε μία σελίδα που έχει μόλις 40 like;”!

Όσο δελεαστική και αν φαίνεται η προσφορά αυτή, οι συνέπειές της σίγουρα δεν θα είναι θετικές για την σελίδα και το μέλλον της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

1. Από που έρχονται αυτά τα likes;

Πληρώνετε τα 50 ευρώ και μετά από 2-3 μέρες η σελίδα σας έχει 1.000 like παραπάνω! Εξαιρετικά! Μόνο που… από προέρχονται αυτά τα likes; Όπως θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πρόκειται για άτομα (;) από την Μαλαισία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές και άλλες παρόμοιες χώρες! Τι σημαίνει αυτό; Ποτέ δεν πρόκειται να αγοράσουν αυτό που πουλάτε εκτός και αν όντως εξάγετε σε κάποια από αυτές τις χώρες (όπου και πάλι υπάρχουν αμφιβολίες όπως θα διαβάσετε παρακάτω).

2. Υπάρχει engagement;

Στόχος της κάθε σελίδας στο facebook είναι να εμπλέξει τους φίλους της και να δημιουργήσει engagement. Δηλαδή, θέλει όσοι έχουν κάνει Like να διαδρούν με το περιεχόμενο που αναρτά, να εμπλέκονται σε συζητήσεις, να σχολιάζουν, να το μοιράζονται με τους φίλους, κλπ. Σίγουρα κανένα από αυτά τα Like δεν πρόκειται να εμπλακεί ενεργά με το περιεχόμενο που δημοσιεύει η σελίδα μιας και δεν τον ενδιαφέρει καν! Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα περισσότερα προφίλ είναι πραγματικά και όχι ψεύτικοι λογαριασμοί, δέχτηκαν να κάνουν Like έναντι αμοιβής (να που πήγαν τα 50 ευρώ σας), αλλά το να εμπλακούν σε συζητήσεις με την σελίδα ή τους άλλους φίλους της αυτό είναι μία εντελώς άλλη ιστορία. Μπορείτε να αγοράσετε Like αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να αγοράσετε την σχέση με τους ανθρώπους.

3. Πως επηρεάζεται το EdgeRank;

Αρχικά… ας δούμε τι είναι το EdgeRank! Το EdgeRank είναι ένα σκορ το οποίο χρησιμοποιεί το facebook για να κρίνει πόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο είναι το περιεχόμενο που αναρτά μία σελίδα. Όσο πιο υψηλό EdgeRank έχει μία σελίδα, τόσο περισσότερο θα προβάλει το περιεχόμενό της το Facebook.

Πως επηρεάζεται, όμως, το EdgeRank; Ή καλύτερα… πως κρίνει το facebook αν μία σελίδα δημοσιεύει ενδιαφέροντα πράγματα για το κοινό της; Φυσικά μετρώντας το engagement που δημιουργείται. Αν δηλαδή σε κάθε νέο post υπάρχουν σχόλια και likes και shares τότε η σελίδα μάλλον είναι ενδιαφέρουσα. Αν μία σελίδα έχει 5.000 φίλους και ποτέ κανείς δεν κάνει Like, μάλλον το περιεχόμενο που βγάζει δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον τελικά.

Συμπέρασμα; Τα αγορασμένα Like ρίχνουν το engagement της σελίδας γιατί ποτέ δεν διαδρούν με το περιεχόμενο και έτσι τα posts της σελίδας δεν προβάλλονται (το ίδιο πολύ) ούτε σε αυτούς που έχουν κάνει like από πραγματικό ενδιαφέρον. Καλύτερα λίγοι και ενεργοί, παρά πολλοί και αδρανείς!

4. Μήπως είναι παράνομο;

Ναι είναι! Το facebook διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει ποινές στις σελίδες που αγοράζουν likes.

Πως μπορούν να αυξηθούν τα Like με παραγωγικό τρόπο;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αυξηθούν τα like μίας σελίδας και μάλιστα στοχευμένα προσελκύοντας κοινό το οποίο έχει πραγματικό ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και την ίδια την εταιρία.

Αρχικά, μπορούν να τρέξουν στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες στο facebook. Με τον τρόπο αυτό προσελκύονται likes από άτομα που ανήκουν στην αγορά-στόχο της επιχείρησης. Τα κριτήρια με τα οποία τρέχουν οι διαφημίσεις μπορούν να είναι ηλικιακά, γεωγραφικά, φύλλου και άλλα πολλά. Παρόλο που η απόδοση μίας διαφήμισης ποικίλει και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, κατά προσέγγιση με 50 ευρώ κάποιος μπορεί να φέρει 300 με 400 like. Σίγουρα είναι λιγότερα από τα 1.000, αλλά αυτά πρόκειται για άτομα που ενδιαφέρονται για το προϊόν ή την υπηρεσία και είναι πολύ πιθανό να διαδράσουν με το περιεχόμενο, ακόμα και να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά. Είναι πραγματικοί πιθανοί πελάτες!

Από εκεί και πέρα, μπορούν να τρέξουν διαγωνισμοί, offline και in-store καμπάνιες, προσφορές και άλλες στοχευμένες δράσεις έτσι ώστε το κοινό της επιχείρησης στο facebook να αυξηθεί γρήγορα και αποδοτικά.

Αν θέλετε να σχεδιάσουμε ένα προσωποποιημένο πλάνο για να αυξήσετε τα like στην facebook page σας και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις σας, απλά στείλτε μας ένα μήνυμα!