Το WordPress είναι η βασική τεχνολογία που χρησιμοποιούμε στη Social Mind για να δημιουργούμε εφαρμογές για την αποτελεσματική προβολή των επιχειρήσεων στον Παγκόσμιο Ιστό. Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που ανήκει στην κατηγορία των Συστημάτων Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System ή CMS). Τροφοδοτεί το 34% των διαθέσιμων websites παγκοσμίως, αποτελεί τη νούμερο ένα λύση σε προτίμηση στην χώρα μας και εμφανίζει μια συνεχώς ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: BuiltWith.com
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία του WordPress για την online παρουσία τους θα βρείτε πολύ γνωστά ονόματα όπως το TechCrunch, η New York Times Company, ο Λευκός Οίκος των Η.Π.Α., η Unicef Αγγλίας, το Obama Foundation, το γνωστό game Angry Birds, η Walt Disney, η Sony Music, η Vogue, το BBC America, το παγκόσμιο συνέδριο τεχνολογίας The Next Web και το website των Rolling Stones.
Από αυτήν την λίστα εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πλατφόρμα του WordPress είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις περισσότερες ανάγκες που μπορεί να έχει μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός από άποψη προβολής. Οι δυνατότητες όμως του WordPress δεν σταματούν στην μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού αισθητικά άρτιων ιστοσελίδων. Με περισσότερες από 54.000 επεκτάσεις διαθέσιμες οι λειτουργίες του WordPress μπορούν να επεκταθούν και να καλύψουν σχεδόν οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να έχει μια σύγχρονη εφαρμογή web.
Στη συνέχεια αυτού του άρθρου προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλους τους λόγους που μας οδήγησαν να επιλέξουμε το WordPress ως την βασική τεχνολογία σχεδιασμού και υλοποίησης εφαρμογών διαδικτύου στο agency μας.
Το επίσημο website των Rolling Stones έχει δημιουργηθεί με την πλατφόρμα WordPress
Image Credit: RollingStones.com
Πριν όμως απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί WordPress θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με απλά λόγια την ίδια την τεχνολογία.
Τι είναι το WordPress;
Το WordPress είναι ένα λογισμικό για τη σχεδίαση εφαρμογών στο Διαδίκτυο. Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα (όπως τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας, π.χ. Chrome, Firefox, Word, Excel, κ.ο.κ.). Η διαφορά από τα κλασικά προγράμματα που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας είναι ότι, για να λειτουργήσει, χρειάζεται να εγκατασταθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μηχάνημα που ονομάζουμε web server. Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσουμε να “το τρέξουμε” σαν χρήστες, χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση στο Internet.
Όπως πολλά άλλα προγράμματα διαθέτει ένα διαχειριστικό περιβάλλον από το οποίο μπορούμε να εκτελέσουμε τις διάφορες διαδικασίες αλλά και να το ρυθμίσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Η πρόσβασή μας στο περιβάλλον διαχείρισης του WordPress γίνεται με την χρήση ειδικών στοιχείων εισόδου (username και password). Καθώς προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς χρήστες ταυτόχρονα, ανάλογα με τον ρόλο και την εμπειρία τους, μπορούμε να δώσουμε είτε αυξημένα δικαιώματα πρόσβασης (π.χ. διαχειριστής), είτε μειωμένα (π.χ. αρχισυντάκτης). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι ο κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε εκείνες μόνο τις λειτουργίες του WordPress που τον αφορούν και με τις οποίες είναι εξοικειωμένος.
Παρόλο που το WordPress ξεκίνησε ως ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου με στόχο το να υποστηρίξει την τότε (2005) μόδα του Διαδικτύου που ήταν τα blogs, στα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε μια διαδικτυακή υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το WordPress έχουν δημιουργηθεί σήμερα ενημερωτικά portals, προσωπικά ή εταιρικά websites, ηλεκτρονικά καταστήματα, clubs μελών και πολλά άλλα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται κατά κύριο λόγο με την χρήση επεκτάσεων (plugins). Σήμερα διατίθενται πάνω από 54.000 τέτοιες επεκτάσεις οι περισσότερες εκ των οποίων παρέχονται δωρεάν.
Τώρα που είπαμε κάποια εισαγωγικά για την πλατφόρμα ας δούμε γιατί να την επιλέξει κάποιος ως το εργαλείο πάνω στο οποίο θα βασίσει την online παρουσία του.
Έχει ό,τι χρειάζεται ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση online
Με το WordPress οι λειτουργικότητες και τα χαρακτηριστικά είναι πραγματικά ανεξάντλητα. Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθείτε στον χώρο του Διαδικτύου, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε τη σωστή σύνθεση εργαλείων του WordPress που θα σας επιτρέψει να έχετε μια αποτελεσματική προβολή online.
Σε αυτό το σημείο θα δούμε μαζί ορισμένους τομείς του Διαδικτύου στους οποίου μπορεί να βοηθήσει η πλατφόρμα WordPress έναν επαγγελματία ή μία επιχείρηση.
Δημιουργία περιεχομένου
Το περιεχόμενο αποτελεί την καρδιά της πλατφόρμας WordPress. Εξ’ αρχής το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκευάστηκε ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου με στόχο να προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα ψηφιακό περιεχόμενο και, το βασικότερο, χωρίς να χρειάζεται να έχουν γνώσεις προγραμματισμού.
16 χρόνια μετά η διαδικασία αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά και σήμερα, η πλατφόρμα του WordPress, μέσω του νέου της editor, του Gutenberg δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να έχουν τον πλήρη έλεγχο στην δομή του περιεχομένου που δημοσιεύουν είτε πρόκειται για μια σελίδα του website τους, είτε για κάποιο άρθρο.
Image Credit: WordPress.org
Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε ένα καλό περιεχόμενο από μόνο του πολλές φορές δεν είναι αρκετό να προσελκύσει την κρίσιμη μάζα κοινού που χρειάζεται το website σας. Χρειάζεται το περιεχόμενο αυτό να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης ώστε να εμφανιστεί μπροστά στα μάτια του κοινού που αναζητά πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό σας.
Στο WordPress κάνοντας χρήση της επέκτασης Yoast SEO έχετε έναν γρήγορο και εύκολο μηχανισμό που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο για τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά η διαδικασία SEO αποτελείται από δύο κομμάτια. Την τεχνική υποδομή που πρέπει να είναι τέτοια ώστε το περιεχόμενο να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης και δεύτερον τον τρόπο που είναι δομημένο το ίδιο το κείμενο ώστε να σχετίζεται σωστά και ξεκάθαρα με τις λέξεις κλειδιά που επιθυμείτε. Με το WordPress εξασφαλίζετε σίγουρα το πρώτο 🙂
Marketing & Διαφήμιση
Το περιεχόμενο είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού οργανικά όπως λέμε (δηλαδή χωρίς πληρωμένη διαφήμιση). Ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται online συχνά χρειάζεται να κάνει χρήση τεχνικών digital marketing όπως είναι η διαφήμιση (π.χ. Google Ads, ή σύνδεση της ιστοσελίδας του με διάφορα κοινωνικά δίκτυα (social media), τεχνικές remarketing, κ.ο.κ.).
Το WordPress διαθέτει μια σειρά από επεκτάσεις που μπορούν να σας παρέχουν έτοιμη την τεχνική υποδομή για όλα τα παραπάνω. Το μόνο που μένει από εκεί και πέρα είναι να εφαρμόσετε την digital marketing στρατηγική σας και είστε έτοιμοι!
Newsletters & E-mail marketing
Η αποστολή ενημερωτικών δελτίων τύπων και γενικότερα η επικοινωνία με το κοινό μας μέσω e-mail είναι μια τεχνική που δεν έχει φύγει ποτέ “από την μόδα” στο Διαδίκτυο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η διαχείριση ενός newsletter ώστε αφενός να μην κουράσουμε το κοινό μας και αφετέρου να φροντίσουμε να είμαστε σύννομοι με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων (π.χ. GDPR, CalOPPA, κ.ο.κ.).
Το WordPress μας επιτρέπει να διασυνδέσουμε εύκολα και γρήγορα την ιστοσελίδα μας με τις περισσότερες γνωστές υπηρεσίες e-mail marketing. Μας επιτρέπει επίσης να επιτύχουμε πλήρη διαφάνεια ως προς την διαχείριση των δεδομένων που αφορούν τους επισκέπτες, τα μέλη, ακόμη και τους online πελάτες μας (στην περίπτωση λόγου χάρη που συντηρούμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα).
Λειτουργίες ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop)
Είναι εξαιρετικά εύκολο σε μια ιστοσελίδα που έχει υλοποιηθεί με WordPress να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Με την επέκταση WooCommerce, μία από τις γνωστότερες επεκτάσεις του WordPress παγκοσμίως, το website μας μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον επισκέπτη μας λειτουργίες όπως η δημιουργία προφίλ πελατών, εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, λειτουργίες κουπονιών, εκπτώσεων και προσφορών. Παράλληλα λύνονται by default κάποια από τα σημαντικότερα ζητήματα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος όπως οι τρόποι πληρωμής, τα έξοδα αποστολής και πολλά άλλα.
Εκτός των παραπάνω λειτουργιών το WordPress προσφέρει ένα αρκετά αναλυτικό σύστημα αναφορών για να μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των παραγγελιών, στατιστικά πωλήσεων και ανάλογα να προσαρμόζετε την εμπορική σας πολιτική.
Τέλος, επειδή το WordPress αλλά και το WooCommerce υποστηρίζουν διαδικασίες διασύνδεσης μέσω της υποδομής REST API υπάρχει η δυνατότητα αυτοματοποίησης κάποιων διαδικασιών όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση αποθήκης, εάν ο πελάτης διαθέτει ένα σύστημα ERP.
Πολυγλωσσικότητα
Με το Διαδίκτυο, η αγορά είναι πλέον παγκόσμια. Θα θέλαμε λοιπόν η παρουσία μας online να απευθύνεται επίσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Το WordPress, μέσω κάποιων επεκτάσεών του παρέχει ιδιαίτερα μεγάλη ευελιξία στην μετάφρασή του σε επίπεδο περιεχομένου, πλατφόρμας αλλά και ηλεκτρονικού καταστήματος.
Με το WordPress μπορούμε να επιτύχουμε ένα site σε όσες διαφορετικές γλώσσες επιθυμούμε και μάλιστα με έναν πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο όσων αφορά την δημιουργία αυτών των μεταφράσεων.
Ασφάλεια
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Διαδίκτυο σήμερα είναι η ασφάλεια. Το WordPress όπως και όλα τα άλλα λογισμικά, παρά την συνεχή συντήρηση και εξέλιξη του, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι 100% ασφαλές από οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια μπορεί να συμβεί.
Για αυτόν τον λόγο έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από επεκτάσεις που επιτρέπουν τη θωράκιση του WordPress από τυχόν κακόβουλες επιθέσεις ή ενέργειες. Ο σωστός συνδυασμός αυτών των επεκτάσεων, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασφάλειας και, το βασικότερο, στην διασφάλιση των δεδομένων ακόμη και αν μια κακόβουλη ενέργεια εναντίον του WordPress περάσει.
Ταχύτητα και βελτιστοποίηση
Τέλος, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στο σύγχρονο Διαδίκτυο είναι η ταχύτητα. Το WordPress με την ευελιξία του και το γεγονός ότι αποτελεί ανοικτό λογισμικό μας προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε ώστε να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα και άρα την εμπειρία που λαμβάνει ο τελικός μας χρήστης.
Εκτός αυτού, το WordPress έχει επενδύσει στην βελτιστοποίηση του λογισμικού ως προς τα κινητά τηλέφωνα και tablet. Τα σύγχρονα themes λαμβάνουν στο πλήθος των περιπτώσεων υπόψιν τους αυτές τις ανάγκες πριν από εμάς, για εμάς.
Είναι μια ώριμη τεχνολογία
Η πρώτη επίσημη έκδοση του WordPress που έγινε δημόσια διαθέσιμη χρονολογείται πίσω στον Μάιο του 2003. Δημιουργοί του WordPress ήταν οι Matt Mullenweg και Mike Little. 16 χρόνια μετά το λογισμικό μετρά 35 επίσημες εκδόσεις, 54843 επεκτάσεις (plugins), πλήθος θεμάτων (themes) και μία κοινότητα χιλιάδων προγραμματιστών που εργάζονται στην εξέλιξη, την συντήρηση και την διόρθωση του WordPress σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτός των παραπάνω, το WordPress είναι πλήρως εξελληνισμένο καθώς και πολλές από τις σημαντικές του επεκτάσεις ενώ πολλοί Έλληνες προγραμματιστές, δημιουργικά γραφεία και agencies που χρησιμοποιούν WordPress για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους ή αυτές των πελατών τους, βοηθούν ταυτόχρονα στην εξέλιξη της ίδιας της πλατφόρμας.
Είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα
Ως Ελεύθερο λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (Free / Libre Open Source Software), ονομάζουμε το λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Το WordPress είναι ένα τέτοιο λογισμικό και αυτό φέρνει μια σειρά από πλεονεκτήματα έναντι ανταγωνιστικών λύσεων που αποτελούν κλειστό λογισμικό.
Πιο συγκεκριμένα τα λογισμικά ανοικτού κώδικα, εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι εξελίσσονται από μια παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών αποτελούν εφαρμογές που έχουν τεσταριστεί σε βάθος και ελέγχονται καθημερινά από χιλιάδες χρήστες και τυχόν σφάλματα. Αυτά στη συνέχεια προωθούνται στην κοινότητα των προγραμματιστών για διόρθωση. Έτσι οι εφαρμογές ανοικτού κώδικα έχουν σημαντικά καλύτερη τεκμηρίωση από εφαρμογές κλειστού λογισμικού των οποίων ο κώδικας δουλεύεται αποκλειστικά από τους προγραμματιστές της εταιρίας που το υλοποιεί. Επιπρόσθετα είναι πολύ πιθανότερο να βρείτε υποστήριξη, σε μορφή δωρεάν άρθρων, video, οδηγών χρήσης, κ.ο.κ. για λύσεις ανοικτού κώδικα παρά για λύσεις κλειστού.
Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα των λύσεων ανοικτού λογισμικού, έχουμε γράψει περισσότερα για αυτό το θέμα, σε αυτό εδώ το άρθρο.
Υποστηρίζεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό
Παρόλο που, όπως είπαμε παραπάνω, το να είναι μια πλατφόρμα ανοικτό λογισμικό, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλειστών λύσεων αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι λύσεις ανοιχτού λογισμικού είναι απαραίτητα ποιοτικές και αποτελούν επιτυχημένα projects. Το WordPress είναι, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά που σας δώσαμε στην αρχή του άρθρου. Αυτή η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο WordPress Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο ρόλος του οποίου είναι η διάδοση του WordPress σε όλον τον κόσμο αλλά και η υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων που εμπνέουν και καθοδηγούν τα μέλη που θέλουν να βοηθήσουν το WordPress να εξελιχθεί.
Με τη βοήθεια του WordPress Foundation οι ενδιαφερόμενοι να συνεισφέρουν στο WordPress έχουν ένα μπούσουλα που τους βοηθάει να αναπτύσσουν κώδικα για το WordPress με τρόπο που να βοηθά στην μετέπειτα εξέλιξη και συντήρησή του, έχουν τη δυνατότητα να οργανώνονται σε τοπικές κοινότητες (όπως η ελληνική κοινότητα WordPress Greek Community), να συμμετέχουν σε πολύ ενδιαφέροντα συνέδρια που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και είναι εξαιρετικά προσιτά σε όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν, να ανταλλάσσουν απόψεις, κ.ο.κ.
Συνοψίζοντας (ή αλλιώς που μπορώ να βρω βοήθεια)
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ό,τι και αν είναι αυτό που θέλετε να σχεδιάσετε στο Διαδίκτυο και αφορά τις ανάγκες της επιχείρησής σας, να μην μπορεί να υλοποιηθεί με χρήση του WordPress. Στα links που συναντήσατε διαβάζοντας το παρόν άρθρο υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το WordPress, την παγκόσμια κοινότητα που το εξελίσσει και τις δυνατότητες τις οποίες αυτό προσφέρει.
Στην Social Mind χρησιμοποιούμε το WordPress ως βασική λειτουργικότητα για την παροχή των υπηρεσιών μας και προσπαθούμε να προωθούμε κατά το δυνατόν την πλατφόρμα του WordPress αλλά και τις εξαιρετικές δράσης της ελληνικής κοινότητας του WordPress. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ελληνική κοινότητα του WordPress και, γιατί όχι να βάλετε και εσείς ένα χεράκι, μπορείτε να ακολουθήσετε τους παρακάτω συνδέσμους:
- Επίσημο website: https://wpgreece.org/
- Συναντήσεις WordPress σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Όλυμπο
- Διεθνές συνέδριο (WordCamp) WordPress στην Αθήνα
- Διεθνές συνέδριο (WordCamp) WordPress στην Θεσσαλονίκη
- Επίσημο group της ελληνικής κοινότητας στο Facebook
(τελευταία ενημέρωση: 17/7/2019)