Ο καιρός για τις δημοτικές εκλογές πλησιάζει και η Social Mind έκανε μία έρευνα γύρω από τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Θεσσαλονίκης και τα social media.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έγινε γύρω από τις αναφορές των υποψηφίων στο Internet γενικότερα και στα Social Media ειδικότερα. Η έρευνα αφορά στο διάστημα 1 με 26 Απριλίου και παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Που μιλάνε για τους υποψηφίους δημάρχους;
Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχουν 3.459 πηγές που αναφέρουν κάποιον από τους υποψήφιους δημάρχους.
Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, οι περισσότερες αναφορές εμφανίζονται σε ειδησεογραφικά site και blogs, ενώ αρκετές είναι και οι αναφορές στο Twitter και το Facebook. Πιο συγκεκριμένα, το 35% των αναφορών προέρχεται από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το 33% από blogs, το 13% από το Twitter, το 10% από το Facebook και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες πηγές όπως forums, video και τα λοιπά.
Ποιοι υποψήφιοι έχουν τις περισσότερες αναφορές;
Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις περισσότερες αναφορές είχε ο κ. Μπουτάρης Γιάννης, δεύτερος ήρθε ο κ. Καλαφάτης Σταύρος, τρίτος ο κ. Ματθαιόπουλος Αρτέμιος και τέταρτος ο κ. Παπαγεωργίου Χάρης.
Και σε συμπτυγμένη μορφή για πιο εύκολη ανάγνωση!
Αρκετό ενδιαφέρον έχει το τι συμβαίνει στο Twitter εκεί όπου η συζήτηση μεταξύ των χρηστών γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο! Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το Reach του κάθε υποψήφιου, δηλαδή ο αριθμός των μοναδικών χρηστών του twitter που διάβασαν το όνομά του σε κάποιο tweet – ή τουλάχιστον είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν κάποιο tweet που να τον αναφέρει.
Και σε συμπτυγμένη μορφή για πιο εύκολη ανάγνωση!
Αντέχει το εκλογικό ενδιαφέρον στο πέρας του χρόνου;
Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται το πλήθος των αναφορών για τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης ανά ημέρα από την 1η Απριλίου μέχρι και την 27η. Από ότι φαίνεται, το ενδιαφέρον για τις εκλογές ήταν μεγαλύτερο πριν από το Πάσχα, παρά μετά!
Οι υποψήφιοι αντέχουν στον χρόνο; Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι αναφορές του κάθε υποψήφιου ξεχωριστά ανά ημέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Δημογραφικά στοιχεία και προδιάθεση
Άνδρες ή γυναίκες κάνουν όλες αυτές τις αναφορές; Από ότι φαίνεται το παιχνίδι είναι μοιρασμένο!
Τέλος, όσο αφορά στην προδιάθεση… Όλες αυτές οι αναφορές είναι θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες;
Κατά κύριο λόγο οι αναφορές φαίνεται να είναι ουδέτερες, χωρίς να λείπουν οι αρνητικές και οι θετικές πινελιές! Πως τα πάει ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά;