Χτυπήστε τα δάκτυλά σας αν πιστεύετε ότι η κατασκευή ενός website έχει να κάνει με προγραμματισμό…
Πρόκειται για τη μισή αλήθεια! Μετά την εμφάνιση συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου (content management systems) όπως το WordPress, το στήσιμο ενός απλού website αποτελεί πλέον σχετικά εύκολη δουλειά για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις σε web τεχνολογίες.
Ένα εταιρικό website ωστόσο, εκτός από μια σύγχρονη παρουσία και περιεχόμενο που περιγράφει σωστά την εταιρία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρειάζεται να είναι “ανταγωνιστικό”, ώστε να προσελκύσει επισκεψιμότητα.
Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να χάνετε επισκέπτες είναι ότι η ιστοσελίδα σας αργεί να φορτώσει. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικούς από τους βασικούς λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτή η καθυστέρηση.
Υπερβολικός αριθμός HTTP requests
Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, ένα κομμάτι της “κατεβαίνει” στο browser του επισκέπτη. Η πληροφορία που κατεβαίνει περιλαμβάνει κυρίως δεδομένα που αφορούν το design της ιστοσελίδας σας (εικόνες, αρχεία CSS και Javascript).
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο CMS (π.χ. WordPress) το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε επεκτάσεις του. Σκεφτείτε τώρα αν κάποιες από αυτές τις επεκτάσεις χρησιμοποιούνται για να αναβαθμίσουν την “εικόνα” της ιστοσελίδας σας, μεγαλώνουν το κομμάτι της πληροφορίας που πρέπει να κατέβει στον υπολογιστή του επισκέπτη σας.
Συμβουλή: Μελετήστε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα σας σε βάθος και αφαιρέστε οτιδήποτε περιττό.
Φροντίστε οι εικόνες σας να έχουν το μέγεθος που πρέπει
Ανάλογα με το format, οι εικόνες της ιστοσελίδα σας μπορεί να δημιουργούν καθυστερήσεις είτε γιατί δεν έχουν συμπιεστεί σωστά, είτε γιατί το μέγεθός τους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει. Τα περισσότερα θέματα (themes), φτιαγμένα για σύγχρονα συστήματα CMS, υποστηρίζουν αυτόματη αναπροσαρμογή των εικόνων στο μέγεθος που απαιτεί η εμφάνιση του website.
Αυτή η πρακτική δημιουργεί έξτρα φόρτο στο server σας, καταναλώνει πόρους και συμβάλει στην καθυστέρηση απόκρισης της ιστοσελίδας σας.
Συμβουλές:
- Βελτιστοποιήστε τις εικόνες βάσει των προδιαγραφών της εμφάνισης (theme) της ιστοσελίδας σας.
- Αν υπάρχει συχνή παραγωγή άρθρων (blog posts, εταιρικά νέα, ανακοινώσεις, κτλ.) από διαφορετικούς συγγραφείς, ενημερώστε τους για τις βέλτιστες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι εικόνες που χρησιμοποιούν.
Ελαχιστοποιήστε CSS και Javascript όπου αυτό είναι εφικτό
Όταν προγραμματίζουμε συνηθίζουμε να ακολουθούμε μια δομή (κενά, tabs, κτλ.) ώστε ο κώδικας να είναι εύκολα αναγνώσιμος από ανθρώπινο μάτι για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να γίνονται οι κατάλληλες αλλαγές και επεκτάσεις, όταν αυτό χρειάζεται. Δυστυχώς, αυτή η τακτική μεγαλώνει σημαντικά τα αντίστοιχα αρχεία και μπορεί να ενισχύσει την καθυστέρηση φορτώματος της ιστοσελίδας μας.
Συμβουλή: Δοκιμάστε να ελαχιστοποιήσετε (minify) όσα περισσότερα αρχεία κώδικα χρησιμοποιείτε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια επέκταση ανάλογα με το CMS που χρησιμοποιείτε, όπως το w3 total cache για WordPress.
Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια των άρθρων σχετικά με το πως μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Στο μεταξύ, αν έχετε απορίες, μπορείτε να μας ρωτήσετε αφήνοντας σχόλιο στο άρθρο ή επικοινωνώντας μαζί μας εδώ!
(εικόνα)