Το Google Analytics είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επιχείρησης, καθώς με την κατάλληλη αξιοποίηση του, μπορεί να “απογειώσει” το site ή το e-shop της. Στην ουσία μας προσφέρει αναλυτικά στοιχεία των επισκεπτών της ιστοσελίδας και με την σειρά μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα αυτά για να αυξήσουμε το πελατολόγιό μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιστοσελίδα είναι η εικόνα της επιχείρησής μας στο διαδίκτυο και οι επισκέπτες της είναι υποψήφιοι πελάτες. Όταν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνήθειές τους, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές του digital marketing ώστε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας ή όποιον άλλο στόχο θέλουμε να πετύχουμε μέσα από το site.
Το Google Analytics είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Google η οποία μας προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για την επισκεψιμότητα του site μας και κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2005. Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας δίνει το Google Analytics είναι:
- Προέλευση επισκεπτών: με ποιόν τρόπο, δηλαδή, οι επισκέπτες βρήκαν το site μας. Αυτό μπορεί να έγινε άμεσα πληκτρολογώντας την διεύθυνση του site μας στον browser που χρησιμοποιούν, χρησιμοποιώντας κάποια μηχανή αναζήτησης, ή από παραπομπή από κάποια άλλη σελίδα (πχ Facebook, Tik Tok, κλπ).
- Διάρκεια επίσκεψης: πόσο χρόνο, δηλαδή, παρέμειναν οι επισκέπτες στο site μας.
- Δημογραφικά στοιχεία χρηστών: στοιχεία, δηλαδή, που αφορούν τους επισκέπτες μας, όπως περιοχή, γλώσσα ομιλίας, φύλο, ηλικία, κλπ.
- Συσκευή περιήγησης: αν, δηλαδή, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας χρησιμοποιούν υπολογιστή, tablet ή κινητό, καθώς και ποιον browser χρησιμοποιούν.
- Λέξεις – Κλειδιά: ποιες λέξεις – κλειδιά, δηλαδή, χρησιμοποίησαν στην μηχανή αναζήτησης οι επισκέπτες του site μας.
- Ανάλυση εσωτερικών σελίδων: ποιες εσωτερικές σελίδες, δηλαδή, επισκέφτηκαν οι χρήστες, από ποια σελίδα εισήλθαν, καθώς και ποια ήταν η τελευταία σελίδα που είδαν πριν φύγουν από το site μας.
- Ποσοστό εγκατάλειψης: το ποσοστό των χρηστών, δηλαδή, που είδαν μόνο μία σελίδα του site μας και στην συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να δουν κάποια άλλη.
- Ενέργειες χρηστών (μετατροπές): δηλαδή, ο αριθμός των χρηστών που έκαναν μία συγκεκριμένη ενέργεια όπως αγορά ή εγγραφή στο newsletter.
- Παρακολούθηση διαφημιστικών εκστρατειών: δηλαδή, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε Google Ads, μπορούμε να ενημερωθούμε για την απήχηση που είχαν οι καμπάνιες μας στο κοινό.
Όπως είναι εύλογο, μπορούμε με την επιλογή κατάλληλων συνεργατών να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, ώστε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα της σελίδας μας αλλά και τις πωλήσεις μας. Κάθε πληροφορία που μας δίνει το Google Analytics μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να προσαρμόσουμε την στρατηγική marketing που ακολουθούμε και να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.
H επόμενη γενιά της πλατφόρμας
Η υπηρεσία των Google Analytics (Universal Analytics – UA) θα σταματήσει να λειτουργεί οριστικά την 1η Ιουλία 2023 και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το Google Analytics 4.
Ορισμένες από τις νέες δυνατότητες που προσφέρει το Google Analytics 4:
- Βελτιωμένη απόδοση επένδυσης (ROI): το GA4 ενσωματώνεται στη μηχανική εκμάθηση και στους αλγόριθμους της Google για να προσφέρει τα πλεονεκτήματα της μοντελοποίησης, για παράδειγμα, έχει δυνατότητες πρόβλεψης των ενεργειών των χρηστών και προσφέρει καθοδήγηση χωρίς σύνθετα μοντέλα.
- Cross-platform: το GA4 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες τόσο από την πλοήγηση του χρήστη σε browser, όσο και από mobile apps, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ολοκληρωμένα την διαδρομή των πελατών σε όλες τις συσκευές.
- Απόρρητο / Αντοχή: το GA4 είναι ασφαλές για το απόρρητο και παραμένει συμμορφωμένο με το GDPR, ενώ έχει κατασκευαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός μέλλοντος χωρίς cookies.
- Παρακολούθηση βάσει συμβάντων: είναι μία νέα δυνατότητα η οποία μας παρέχει μία συνεχή δομή δεδομένων σε αναφορές ιστού και εφαρμογών. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πρόσβαση σε πιο αναλυτικά δεδομένα σε σχέση με πριν.
- Προγνωστικές αναφορές: χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και τους αλγορίθμους machine learning του GA4 μπορούμε να υπολογίζουμε γρήγορα και με ακρίβεια προβλέψεις εσόδων, πιθανότητα μετατροπής και μέσους ρυθμούς απόκλισης. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες και σε συνδυασμό με Google Ads, μπορούμε να πετύχουμε αύξηση επισκεψιμότητας και εσόδων, αλλά και να αποφύγουμε την εγκατάλειψη χρηστών/πελατών.
- Ανίχνευση ανωμαλιών: χάρη στην προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ο ανιχνευτής ανωμαλιών του GA4 εντοπίζει αυτόματα ασυνήθιστα συμβάντα στην ιστοσελίδα ή την εφαρμογή μας, και παρέχει αντίστοιχες αναφορές. Με αυτό τον τρόπο, εν μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας, όταν τα αποτελέσματα διαφέρουν από τις προβλέψεις μας, μπορούμε να προσαρμοστούμε αναλόγως.
Με βάση τα προηγούμενα, τα βασικά επιχειρηματικά οφέλη του Google Analytics 4 είναι:
- Κατανόηση του ταξιδιού του πελάτη μας σε όλα τα σημεία επαφής: ο τρόπος σχεδίασης του GA4 με τις ενσωματωμένες λειτουργίες του, μας βοηθά να έχουμε όλες τις πληροφορίες των πελατών μας συγκεντρωμένες σε ένα σημείο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων και όχι εικασιών.
- Απόδοση επένδυσης (ROI): πλέον μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο έκανε μία αγορά κάποιος πελάτης μας, να έχουμε την ανάλυση των αναζητήσεών του, τα κλικς και άλλα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε μια ολοκληρωμένη διαδρομή πελάτη. Με τα στοιχεία που θα συλλέξουμε, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τον τρόπο προβολής της σελίδας μας και την διαφημιστική μας καμπάνια γενικότερα, ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).
- Αύξηση κερδών από τα δεδομένα μας: με τις πληροφορίες που αποκτήσουμε, μπορούμε να τροποποιήσουμε τις δαπάνες του marketing, ώστε να αποκλείσουμε λιγότερες αποτελεσματικές οδούς, και να προλάβουμε την πιθανή εγκατάλειψη εν μέσω διαδρομής από πελάτες.
Για να μάθετε ακόμη περισσότερα για το πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τα δεδομένα που προσφέρει το Google Analytics 4 προς όφελος της επιχείρησής σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.