7 tips για τον ιδανικό διαγωνισμό στο Facebook

by | 01/09/2015 | Social Media

we know how to

Η mailing list μίας εταιρίας είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία επικοινωνίας, ωστόσο ένα από τα συχνότερα προβλήματα είναι το πως χτίζεται ή ανανεώνεται αυτή η λίστα! Ένας διαγωνισμός στο Facebook, αν στηθεί σωστά, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα με πάρα πολύ μικρό (ή και μηδενικό) κόστος.

Η γενική ιδέα είναι απλή: Η εταιρία κάνει έναν διαγωνισμό μέσα από την Facebook page της, δίνοντας ένα ελκυστικό δώρο, όπου για να λάβει κανείς μέρος πρέπει να δώσει το email του (μαζί με την έγκρισή του για να λαμβάνει ηλεκτρονικές ενημερώσεις). Η εκτέλεση, όμως, εγκυμονεί κινδύνους! Είναι αρκετά εύκολο να στηθεί ένας διαγωνισμός και μετά από λίγες ημέρες να έχει 3 συμμετοχές ή οι άπειρες συμμετοχές οι οποίες τελικά δεν ενδιαφέρονται για αυτό που πουλάει η εταιρία.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 7 tips που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σχεδιάζετε τον επόμενο διαγωνισμό σας.

1. Branding

Το δημιουργικό και το στήσιμο του διαγωνισμού πρέπει σίγουρα να περιέχουν το branding της εταιρίας (π.χ. λογότυπο). Αυτός που θα πάρει μέρος θέλουμε να μάθει την εταιρία και να του αποτυπωθεί στο μυαλό. Όχι απλά να πάρει το δώρο και μετά να μην θυμάται καν από που ήταν.

2. Κίνητρο

Το κίνητρο (δώρο;) που θα δώσει η εταιρία στους καταναλωτές για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό μπορεί να κάνει την διαφορά! Εδώ, όμως, θέλει πολύ προσοχή!

  1. Το δώρο δεν πρέπει να είναι iPad, tablet, κινητό τηλέφωνο ή κάποιο άλλο “τρανταχτό” προϊόν.

Με τον τρόπο αυτό θα μαζευτούν τυχαίες συμμετοχές οι οποίες ενδιαφέρονται για το δώρο και δεν έχουν καμία πιθανότητα να αγοράσουν αυτό που πουλάει η εταιρία. Δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να μαζέψουμε σχετικό κοινό στο οποίο στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να πουλήσουμε αυτό που παράγουμε (προϊόν ή υπηρεσία).

  1. Το δώρο δεν πρέπει να είναι αυτό που πουλάει η εταιρία.

Το κίνητρο δεν πρέπει να είναι το προϊόν ή η υπηρεσία που πουλάει η εταιρία. Στην τελική, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζει χρήματα η εταιρία. Το δώρο θα πρέπει να είναι κάτι συμπληρωματικό με το αγαθό που πουλάει η εταιρία ή κάτι που θα ενδιέφερε αυτούς που θα αγόραζαν το προϊόν που πουλάει. Για παράδειγμα, αν η εταιρία πουλάει ξυραφάκια, το δώρο θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο με το πως να καλλιεργήσεις το τέλειο μουστάκι! Αν πουλάει σπόρους φυτών, θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο με gardening tips ή κάποιο εργαλείο που χρησιμοποιείται στον κήπο.

3. “Επείγουσα ανάγκη”

Πολύ συχνά μία εταιρία βάζει έναν διαγωνισμό να τρέχει για αρκετό καιρό γιατί όσο περισσότερο καιρό τρέχει ένας διαγωνισμός, τόσο περισσότερος κόσμος θα συγκεντρωθεί. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μία προσφορά και άρα όποιος θέλει να είναι μέρος της πρέπει να βιαστεί. Δεν έχει όλο το χρόνο του κόσμου, πρέπει τώρα να πατήσει και να λάβει μέρος. Η “βιασύνη” ανεβάζει το ενδιαφέρον προς την εταιρία και το προϊόν και αυξάνει τις θετικές γνώμες για αυτήν. Η ιδανική διάρκεια για έναν διαγωνισμό είναι 7 ημέρες! Ιδικά αν το συνολικό budget του διαγωνισμού έχει κρατηθεί μικρό.

4. Ευκολία στην συμμετοχή

Προφανώς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά απλό για κάποιον να λάβει μέρος. Ξεκάθαρα μηνύματα όπως “Βάλτε το email σας εδώ” πρέπει να καθοδηγούν τον κόσμο στην διαδικασία και να τον διευκολύνουν να την ολοκληρώνει μέσα σε δευτερόλεπτα χωρίς να του δημιουργούν απορίες!

5. Διάδοση (viral)

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του διαγωνισμού. Αμέσως μετά την συμμετοχή του στον διαγωνισμό, ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να το κοινοποιήσει στους φίλους του μέσα από το Facebook, το Twitter ή με email. Με τον τρόπο αυτό, ο διαγωνισμός θα φτάσει σε άτομα τα οποία δεν έχουν σχέσει με την εταιρία ή το brand και θα μαζέψει περισσότερες συμμετοχές και, φυσικά, emails!

6. Mobile Friendly

Το 50% των χρηστών επισκέπτεται το Facebook από το κινητό του. Κρίμα είναι να χαθούν όλοι αυτοί οι συμμετέχοντες! Ο διαγωνισμός πρέπει να είναι mobile friendly. Period.

7. Προώθηση

Ακόμα και με μηδενικό budget, υπάρχουν πολλοί τρόποι προώθησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία εταιρία. Αρχικά, μπορεί να το στείλει στην υπάρχουσα mailing list της, να το δημοσιεύσει στο site της και να το επικοινωνήσει μέσα από τα social media στα οποία έχει παρουσία. Παρόλο που ένα μέρος αυτών των χρηστών είναι ήδη (λογικά) μέλη της mailing list, η εταιρία θα κερδίσει νέα leads μέσα από τις κοινοποιήσεις που θα κάνουν παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό.

social-rabbitΣτην Social Mind έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσουμε άμεσα τον ιδανικό διαγωνισμό στο Facebook για την εταιρία σας. Επίσης, έχουμε τις ιδέες και τους τρόπους για να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε τα μέγιστα από αυτόν! Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες.